Brykiet
Brykiet jest ekologicznym paliwem stałym przeznaczonym do palenia w:
- kominkach,
- piecach kaflowych,
- kotłach wielopaliwowych,
- kotłach zgazowujących drewno,
- innych urządzeniach grzewczych na paliwo stałe.
Brykiet ma postać tzw. kostek, czyli małych regularnych bloczków sprasowanego materiału sypkiego. Brykiet wytwarza się z mieszanki różnych palnych składników, które prasowane są pod bardzo wysokim ciśnieniem. Brykiety stosuje się nie tylko jako materiał opałowy, ale także jako środek łatwopalny (np. rozpałka do grilla).
Zalety brykietu:
- czystość w magazynowaniu, w przeciwieństwie np. do węgla,
- nie stanowi siedliska insektów,
- nie musi być sezonowany,
- łatwy w rozpalaniu z powodu niskiej wilgotności,
- bezdymne spalanie,
- nie powoduje smolenia szyb ani przewodów kominowych,
- długo trzyma żar,
- po spaleniu pozostaje niewielka ilość popiołu – może być on wykorzystany jako nawóz,
- stabilny proces spalania.
1 tona brykietu jest w stanie z powodzeniem zastąpić ponad 2 metry przestrzenne typowego przesezonowanego drewna kominkowego.